Skip to main content

Wil je als ondernemer voorop blijven lopen, dan moet je investeren in duurzaamheid. Bij Spierings Mobile Cranes uit Oss zagen ze dat al jaren geleden. Zij namen actie en combineren duurzaamheid met innovatie. Een combinatie die heeft gezorgd voor een unieke positie in de markt op het gebied van mobiele torenkranen. Zowel VNO-NCW landelijk als VNO-NCW Brabant Zeeland helpen om verduurzaming te stimuleren. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, en Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland, bezochten Spierings om hun indrukwekkende elektrische torenkraan van dichtbij te bekijken.

“30% van alle mobiele kranen in Nederland komt van ons”
Spierings Mobile Cranes is een ware trendsetter op het gebied van mobiele torenkranen. Leo Spierings begon in 1987 met de revisie van bestaande hijskranen. Twee jaar later kwam hier een nieuwe droom bij; het ontwerpen van een eigen mobiele torenkraan. “In 1989 begonnen we met het ontwikkelen van een eigen product. Het beste van twee werelden gecombineerd in één machine,” aldus CEO Koos Spierings. Dat dit product een gat in de markt was, blijkt wel uit de huidige cijfers. “Op dit moment komt 30% van alle mobiele kranen in Nederland van ons. Nu we de Nederlandse markt hebben veroverd, richten we ons ook steeds meer op de internationale markt.” Met succes. Want ook in het buitenland en met name in Scandinavië weet Spierings Mobile Cranes steeds meer terrein te winnen met zijn mobiele torenkraan.

Product dat perfect aansluit bij de toekomst van emissievrije binnensteden
Dat innoveren de rode draad van de organisatie is, blijkt uit de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. “Product leadership staat bij ons hoog in het vaandel. We willen vooroplopen. De hoogste en langste kranen bouwen. Dat is de reden dat we 10 jaar geleden zijn gestart met de ontwikkeling van een volledig elektrische torenkraan.” vertelt Spierings. Hiermee speelt de organisatie in op een thema dat steeds belangrijker wordt binnen de bouwindustrie: emissievrij werken in stedelijk gebied. “Onze elektrische torenkraan rijdt volledig emissievrij het stadscentrum in, doet zijn werk emissievrij en rijdt ook nog eens emissievrij weg.” Kortom, een product dat perfect aansluit bij een toekomstbeeld van emissievrij transport.

“Trots op een lid als Spierings Mobile Cranes”
Tijdens de rondleiding over het terrein en een demonstratie van de elektrische torenkraan wordt het belang van een duurzame onderneming als Spierings Mobile Cranes steeds duidelijker. “De zware bouwindustrie is waarschijnlijk één van de laatste branches waar je duurzaam en elektrisch werken zou verwachten.

Echter is de realiteit dat steeds meer binnensteden worden afgesloten voor op diesel rijdende auto’s en dat geldt ook steeds meer voor de vrachtauto’s. Dan kun je erop wachten dat ook de traditionele torenkraan binnenkort niet langer welkom is in het stadscentrum. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat een lid als Spierings vooroploopt met verduurzamen.” aldus Eric van Schagen.

Verbinding is de kracht van innovatie
Uiteraard ligt de noodzaak om innovatief en duurzaam te ondernemen veel dieper. Van Schagen: “Duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor een leefbare omgeving, het biedt ook op economisch vlak enorme kansen. Hier maken we ons bij VNO-NCW Brabant Zeeland sterk voor. ” Hij vervolgt, “We denken met ondernemers mee en bieden ze inzicht in waar voor hen de kansen liggen. Om dit te bewerkstellingen werken we samen met elkaar en met verschillende kennisinstellingen. Wij geloven namelijk dat de kracht van innovatie ligt in het combineren van verschillende branches, technieken en kennisgebieden. Hoe mooi is het dan dat wij deze partijen met elkaar in verbinding kunnen brengen?”

Innovatieve bedrijven maken een land welvarender
Ook voor Hans de Boer zit het belang van duurzaamheid mede in de kansen voor BV Nederland. “Een innovatief bedrijf maakt producten en diensten die de klant graag wil hebben. Daardoor groeit dat bedrijf. Als een land het geluk heeft om over veel van deze bedrijven te beschikken, zal een land daardoor welvarender worden. Dat is precies de reden waarom VNO-NCW zoveel aandacht besteedt aan duurzaam ondernemen. De welvaart van Nederland is speerpunt nummer één.”

“Op dat moment ervaarde ik de kracht van VNO-NCW Brabant Zeeland”
Zowel de landelijke als de regionale vereniging doen er alles aan om duurzaamheid te stimuleren. Dat blijkt ook uit de ervaringen van Spierings tijdens de afgelopen hectische periode, waarin COVID-19 het land beheerste. “De afgelopen maanden vonden er heel wat online meetings plaats. Meetings met zowel Eric van Schagen als Hans de Boer over wat er speelt in de regio. Tijdens die gesprekken werd duidelijk dat de parels van Nederlandse maakbedrijven niet verloren mogen gaan. Ook niet tijdens een crisisperiode als deze. Op dat moment voelde ik echt dat we er als ondernemers niet alleen voor stonden en ervaarde ik de kracht van VNO-NCW Brabant-Zeeland op zijn best. ”

‘De Kracht Van…’
Het bezoek van Hans de Boer en Eric van Schagen aan Spierings Mobile Cranes valt onder de reeks ‘De Kracht van….’. In ‘De Kracht van…’ gaat de vereniging in gesprek met haar leden over belangrijke thema’s zoals duurzaamheid en innovatie. Benieuwd naar de kracht van infrastructuur, de regio, samen, het netwerk en de vele andere thema’s? Ga naar www.de-kracht-van.nl en ontdek de kracht van VNO-NCW.