Skip to main content

Leadax, gevestigd in Wapenveld, produceert de eerste circulaire loodvervanger ter wereld. Daarmee is het product niet alleen uniek, maar draagt het ook bij aan de verduurzaming van de wereld. Oftewel; het levende bewijs dat duurzame, circulaire en niet-toxische innovaties gepaard kunnen gaan met een gezonde businesscase. Tijd voor VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen en regio-voorzitter VNO-NCW Midden Marcel Hielkema om een bezoek te brengen aan deze circulaire innovator.

Leadax produceert vandaag de dag circulaire afdichtingsmaterialen. Een innovatief product, gemaakt van gerecycled folie uit gelaagd glas. Een product dat dezelfde eigenschappen als lood bevat, alleen dan zonder de schadelijke effecten voor gezondheid en milieu. Daarnaast is het ook nog eens lichter en goedkoper dan normaal lood, waardoor het eenvoudiger te vervoeren is. Kortom, Leadax is een innovatief bedrijf in Oost-Nederland waar ondernemerschap en maatschappelijke impact hand in hand gaan.

Het product van Leadax is een aantal jaar geleden ontstaan vanuit de gedachte dat het gebruik van fossiele grondstoffen vanaf 2050 niet langer is toegestaan. Volgens Roeland van Delden, directeur Leadax, moesten en zouden ze iets bedenken waarmee het bedrijf onafhankelijk zou worden van die grondstoffen. Met een prachtig resultaat en een nieuwe missie als gevolg. “We moeten het afval van vandaag gebruiken om afval nooit meer terug te laten komen”, zo vertelt Van Delden. En dat is gelukt.

Met een duurzame toekomst voor volgende generaties als doel, is circulariteit ook een groot thema voor ondernemersvereniging VNO-NCW. Dat blijkt uit diverse regionale en landelijke initiatieven die de vereniging neemt om hergebruik van materialen en reststromen bij ondernemers te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn het Groene Groeiers Netwerk, het aanpakken van het stikstofvraagstuk en de Roadmap Chemische Recycling. “Wij ondersteunen ondernemers in de transitie naar een circulaire economie. We zijn er namelijk van overtuigd dat duurzaam ondernemen kansen biedt voor groei en werkgelegenheid”, aldus Hielkema.

In Oost-Nederland zijn ondernemers al goed op weg wanneer het gaat over duurzaam ondernemen. Volgens Thijssen is dit mede te danken aan de goede samenwerking en kennisdeling binnen de regio. “De kennisinstellingen in Nederland zijn niet alleen belangrijk voor onderzoek, maar ook voor het beschikbaar stellen van nieuwe, goed opgeleide mensen”, volgens Thijssen. “Dit zal uiteindelijk weer leiden tot nieuwe, innovatieve ideeën voor het bevorderen van de verduurzaming van Nederland.”

VNO-NCW fungeert dus als schakel tussen het landelijke beleid, de regio’s én de ondernemers. “De kracht van onze vereniging is dat wij nauw betrokken zijn bij wat er in de regio gebeurt. Zo zijn wij enerzijds in staat om input op te halen bij ondernemers en anderzijds om afspraken vanuit Den Haag te implementeren binnen de regio”, vertelt Hielkema. Het is dan ook de taak om zo veel mogelijk ondernemers met elkaar te verbinding. Het doel? Snellere vooruitgang in de transitie naar een circulaire economie, met een toekomstbestendig Nederland als resultaat.

‘De Kracht Van…’
Het bezoek van Ingrid Thijssen en Marcel Hielkema aan Leadax valt onder de reeks ‘De Kracht Van….’. In ‘De Kracht van…’ gaat de vereniging in gesprek met haar leden over belangrijke thema’s zoals circulariteit en innovatie. Benieuwd naar de kracht van energietransitie, de regio, samen, het netwerk en de vele andere thema’s? Ga naar www.de-kracht-van.nl en ontdek de kracht van VNO-NCW.